sluizen

sluizen

NK Schaken in Dieren

(Uit de Regiobode van woensdag 30 april 2014.)

Zeven grootmeesters bij
Open NK Schaken in Dieren

DIEREN - Drie nieuwe sponsors, Desvio Design, Condigne en de oostelijke schaakbond OSBO, hebben zich verbonden aan het Open Nederlands Kampioenschap Schaken, dat van 22 tot en met 31 juli plaatsvindt in Theothorne in Dieren. Voor de hoofdgroep hebben zich al zeven grootmeesters aangemeld, onder wie de co-winnaars van vorig jaar, Erwin L’Ami en de Indiër Deep Sengupta.

De Stichting Open Nederlands Kampioenschap Schaken sloot op 23 april overeenkomsten met Jos Rochette van Desvio Design, dat de eigen huisstijl van het toernooi gaat verzorgen, met Jeroen Smoorenburg van business- en automatiseringsbedrijg Condigne uit Utrecht, en met voorzitter Dirk Hoogland, de voorzitter van de OSBO. Deze regionale bond, de grootste van Nederland, waaronder ook Dieren valt, organiseert op 25 juli samen met de Stichting van het Open NK het Eerste Open OSBO Snelschaakkampioenschap, waaraan schaakmeester en TV-persoonlijkheid Hans Böhm zal deelnemen. Hans Böhm zal ’s middags commentaar geven op de partijen. Met deze sponsors is het draagvlak voor dit internationale schaaktoernooi ook geografisch een stuk breder geworden.

Ondertussen beginnen de aanmeldingen voor de diverse groepen van het toernooi binnen te stromen. Voor de hoogste groep, het open NK, staan naast de Nederlandse toernooiwinnaar van 2013, Erwin L’Ami, de Rus Viacheslav Ikonnikov, de Hongaar Csaba Horvath en de Duitser Daniel Hausrath op de rol. Cowinnaar Deep Sengupta komt weer over uit India, ditmaal met zijn landgenoten Deepan Chakkravarthy en Das Neelotpal, en de internationaal meester Arghyadip Das. Uit Duitsland heeft zich nog de internationaal meester Dietmar Kolbus aangemeld.
De reservegroepen krijgen ook een internationaal tintje vanwege een grote delegatie uit Turks Cyprus, bestaande uit jeugdspelers en begeleiders/spelers.

Op zaterdag 26 en donderdag 31 juli komen er trainings- en commentaarsessies onder leiding van schaaktrainer Martijn Boele. Deze sessies zijn georganiseerd door de Schaakvereniging Velp en zijn vooral gericht op de jeugd, maar volwassenen zijn ook welkom. Bij de Dierense Bibliotheek worden op 30 juli ook schaaklessen gegeven. Op de schaakcamping bij Polysport wordt op 28 juli het 3e Open NK Raindropchéss georganiseerd onder leiding van Jozias Hillenkamp, boekhandel De Beste Zet gaat op diverse speeldagen schaakboeken verkopen en op 24 juli wordt het traditionele doorgeefschaaktoernooi ’s avonds in Zalencentrum Theothorne gehouden. Op dezelfde plek zal ook titelhouder Erwin L’Ami een simultaan geven op zondag 27 juli. Ook zal er op deze zondagmiddag weer een spelenkermis met het thema denken worden georganiseerd. Kortom, in deze twee weken aan het eind van juli zal Dieren weer het denksportcentrum van Nederland zijn.
(Foto: Joost Grol)