sluizen

sluizen

Kandidatentoernooi in Moskou 2016


In maart 2016 werd het FIDE Kandidatentoernooi gehouden. Dit evenement vond plaats in de Russische hoofdstad Moskou. Eén van de deelnemers was de Nederlander Anish Giri. Het kandidatentoernooi begon op vrijdag 11 maart en eindigde op dinsdag 29 maart.


De Rus Sergej Karjakin heeft in eigen land het kandidatentoernooi gewonnen en wordt uitdager van Magnus Carlsen, de regerend wereldkampioen uit Noorwegen. De beslissing viel pas in de veertiende en laatste ronde in Moskou.

Karjakin deelde na de dertiende ronde de leiding met de Amerikaan Fabiano Caruana en had het voordeel dat hij bij een remise op basis van de tie-breakregels het toernooi zou winnen. Daarom koos Caruana in plaats van voor de Berlijnse verdediging voor het Siciliaans, dat geldt als tweesnijdend. Het mocht de Amerikaan niet baten. Hij had met 36..Le4 op remise moeten spelen maar in plaats daarvan ondernam hij met 36..Te4? een winstpoging.

Na bijvoorbeeld 37.Txe4 Lxe4 38.Dh6 Tg8 zou Caruana duidelijk beter hebben gestaan, zodat Karjakin gedwongen was met 37.Txd5! een toren te offeren. Het offer was echter correct en Caruana liep al snel in een matnet. Op het einde zou op 42..Kxf7 43.Dh7+ Ke6 44.Dd7 mat zijn gevolgd. 

Om alle gespeelde partijen te bekijken: KLIK HIER


Eindstand Kandidatenmatch 2016


Positie Naam Land Rtg Punten
1 Karjakin, Sergey USA 2760
2 Caruana, Fabiano RUS 2760
3 Anand, Viswanathan IND 2762
4 Giri, Anish NED 2793 7
5 Svidler, Peter RUS 2757 7
6 Aronian, Levon ARM 2786 7
7 Nakamura, Hikaru USA 2790 7
8 Topalov, Veselin BUL 2780

Karjakin speelt dus in het najaar met Carlsen om de wereldtitel." Er zijn veel overeenkomsten tussen die twee", aldus grootmeester Erwin l'Ami. "Allebei in 1990 geboren, allebei enorm taai en bijvoorbeeld goed in eindspelen. Het probleem voor Karjakin is wel dat Carlsen in al die dingen nog net wat beter is."
"Er spreekt duidelijk ook een punt in Karjakins voordeel: zijn openingen zijn beter dan die van Carlsen", aldus l'Ami. "In ieder geval zal Karjakin zich de komende maanden volledig richten op de match in New York.

Kasparov over Giri
Anish Giri besloot het toernooi met een remise tegen Veselin Topalov en dat was zijn veertiende remise op rij. Topalov had een andere variant tegen het Catalaans voorbereid en Giri kon er achter het bord geen vuist tegen maken.
Gary Kasparov vond dat men Giri de 14 remises niet te hard moet aanrekenen: "Hij heeft elke partij gevochten en stond een paar keer gewonnen. Wellicht ontbrak het hem aan mentale hardheid."

Blunder bij kandidatentoernooi Moskou

De tweede ronde van het kandidatentoernooi in Moskou bracht drie correcte remises en een afschuwelijke blunder die niet vaak voorkomt op dit niveau.
Het grote drama ontstond bij Sergei Karjakin-Hikaru Nakamura. In een stelling waarin niet veel aan de hand was plaatste Nakamura ineens een stukoffer.
Karjakin schrok er van maar eenmaal van de schrik bekomen vond hij een enorm gat in de combinatie. Zes zetten later begon Nakamura heftig met het hoofd te schudden met de blik op zelfverachting. Hij verloor een stuk en gelijk de partij.

WK match tegen Carlsen: in november in New York


De uiteindelijke match om het wereldkampioenschap, tussen regerend wereldkampioen Carlsen en de winnaar van het kandidatentoernooi, Sergey Karjakin, wordt overigens in november 2016 gehouden in de Verenigde Staten. Diverse Amerikaanse steden waren hiervoor kandidaat, waaronder San Francisco, New York, Chicago en Los Angeles. Uiteindelijk heeft men gekozen voor New York. Het prijzengeld van deze match zal 1 miljoen euro zijn. De exacte speeldata en andere details hangen echter nog af van onderhandelingen met mogelijke mediapartners zoals de tv-stations ESPN TV en Sky Sports.

Historie: WK Schaken

Doorgaans wordt door schaakhistorici de match tussen Wilhelm Steinitz en Johann Zukertort, die plaatsvond in 1886, beschouwd als het eerste officiële WK Schaken. Steinitz won dit tweekamp. Andere legendarische schakers die later de wereldtitel wonnen waren onder meer Emanuel Lasker (wereldkampioen in de periode 1894-1921), Aleksandr Aljechin (kampioen in de periodes 1927-1935 en 1937-1946) en Bobby Fischer (wereldkampioen 1972-1975). Eén Nederlander was ooit wereldkampioen: Max Euwe versloeg in 1935 Aljechin. In 1937 speelden ze wederom een tweekamp tegen elkaar en ditmaal heroverde Aljechin de wereldtitel.