sluizen

sluizen

Anand - Gelfand 2012

De strijd om het wereldkampioenschap 2012Anand en Gelfand naar verlenging

In Moskou is maandag (28 mei) ook de laatste (twaalfde) partij in de WK-tweekamp tussen Viswanathan Anand en Boris Gelfand in remise geëindigd. De eindstand in de tweekamp is daarmee op 6-6 gekomen.

WOENSDAG vanaf 12 uur spelen beide spelers met versneld tempo nu de tie-break om de wereldtitel.

Partij 1:
Viswanathan Anand en Boris Gelfand zijn de tweekamp om de wereldtitel schaken begonnen met een snelle remise. De Indische titelverdediger en zijn Israëlische uitdager besloten na 24 zetten het punt te delen.
De 42-jarige Anand begon vrijdag in Moskou met de witte stukken aan zijn derde titelverdediging sinds 2007. Zijn 1 jaar oudere uitdager speelt de komende 3 weken voor de eerste keer in zijn carrière om de wereldtitel. De WK-strijd vindt voor het eerst sinds 1985 weer plaats op Russische bodem, sinds de legendarische duels tussen Anatoli Karpov en Garry Kasparov.

Partij 3:
Bij de tweekamp om de wereldtitel schaken is vandaag ook de derde partij in remise geëindigd. Nadat Viswanathan Anand en zijn uitdager Boris Gelfand in de eerste twee partijen twee vlugge puntdelingen overeenkwamen, gingen beide grootmeesters in de derde partij voor het eerst 'diep'. Na bijna 4 uur schaken eindigde het duel in Moskou echter weer in remise.
Anand verkreeg met de witte stukken het initiatief, waarna zijn Israëlische opponent een pion offerde om zijn stukken beter te kunnen positioneren. De Indiase titelverdediger probeerde in de slotfase dat lichte voordeel uit te buiten, maar zag geen mogelijkheid om Gelfand tot overgave te dwingen. 'In tijdnood vond ik niet de juiste voortzetting', erkende Anand.

Partij 7:
Tussenstand 4-3 voor Boris.
Veel gelijkspel dus, maar vandaag de eerste pot die niet in een remise eindigde, waarin Boris (wit) dus won. Vishy (zwart) kwam eigenlijk nooit echt aan spelen toe. De opening liet de A-pion als een zwaktepunt die tot op het einde cruciaal bleek. Ook had Vishy een zwakke bisschop tov een sterke van Boris

Partij 8:
Anand straft blunder Gelfand af.
Viswanathan Anand heeft de stand bij de tweekamp om de wereldtitel schaken weer gelijkgetrokken. De Indiër won in Moskou de achtste partij tegen Boris Gelfand al na 17 zetten en herstelde zo het evenwicht na de nederlaag die hij een dag eerder leed tegen de Israëliër.

Partij 9:
Viswanathan Anand en Boris Gelfand geven elkaar tijdens de tweekamp om de wereldtitel schaken geen duimbreed toe. In de negende partij kwamen beide grootmeesters na een lange strijd remise overeen, waardoor de stand 4,5-4,5 werd.
De Indiase titelhouder probeerde zijn Israëlische opponent te verassen met een nieuwtje in de Nimzo-Indische verdediging, maar dat mislukte faliekant. Na een zet of 20 had Gelfand een zeer prettige uitgangspositie. Hij slaagde er echter niet in de voortzetting naar winst te vinden.
Anand trok met toren en paard een barrière op die door Gelfand met zijn dame niet viel te slechten. Na vijf uur denkwerk stelde de wereldkampioen na de 49e zet deling van het punt voor. Dat werd door de Israëliër geaccepteerd, tot grote opluchting van Anand. 'Ik heb de belangrijkste velden in mijn stelling verdedigd zoals FC Barcelona dat doet', reageerde hij.