sluizen

sluizen

Sheila Timp


Wilt u goed leren schaken? 
Dan hebt u vaardigheden nodig die u misschien nooit getraind hebt. 
Real- Chess helpt u daarbij.

Vier van de zes kinderen van de Groningse familie Van Foreest schaken op hoog niveau. Zo won de negenjarige Machteld afgelopen juni het Nederlands kampioenschap voor jongens en meisjes tot en met twaalf jaar. En Jorden werd als zestienjarige in 2015 de jongste Nederlandse schaakgrootmeester ooit. Dat de kinderen het zo ver schoppen in de schaakwereld, komt ook doordat hun moeder hen tot aan de middelbare school thuis onderwees. Dat ging zó vlotjes, dat er veel tijd overbleef voor andere vakken. Waaronder schaken. En omdat Sheila Timp niet alleen wetenschapper is, maar ook een ervaren ontwikkelaar, bouwde ze zelf een trainings-app. Waar u misschien ook iets aan kunt hebben.
Waarom heb je Real- Chess gemaakt?
“Het viel me op dat bestaande software om schaken te oefenen vaak spelsituaties laat zien die onrealistisch zijn. Zoals de situatie dat je met de volgende zet een paard of een loper kunt slaan, zonder dat de tegenstander je daarvoor onmiddellijk afstraft. Tijdens echte partijen staan alle stukken meestal gedekt, want geoefende spelers denken veel zetten vooruit. Daarom leek het me beter om als trainingsmateriaal bordposities te kiezen uit echte partijen.”

Hoe ging je te werk?

“Om mijn app te maken, koos ik een database met schaakpartijen uit toernooien. Ik liet een schaakengine automatisch uitrekenen welke momenten cruciaal waren. Zo kon ik stellingen selecteren waarvoor één zet bestaat die de allerbeste is. Die stellingen zijn geschikt als opgaven in RealChess. Je kunt er ofwel een voordeel mee behalen, of voorkomen dat je tegenstander voordeel behaalt. Dat effect hoeft niet meteen zichtbaar te zijn, maar kan ook pas vele zetten later in de partij duidelijk worden. Goede schakers zijn namelijk niet gericht op snelle winst, maar op strategische zetten die hun positie op het bord versterken. Ze spelen bovendien lang niet altijd aanvallend, maar ook vaak verdedigend.”

Voor wie is RealChess?

“RealChess traint volwassenen en serieuze kinderen in subtiele zetten die hun winstkansen op lange termijn verhogen. Voor een schaker is het heel belangrijk om in gedachten toekomstige bord- posities te kunnen visualiseren. Daarom traint RealChess spelers in blindschaken. Als je dat goed kunt, maakt je dat bijna auto-matisch een sterke schaker. Ook traint RealChess het spelinzicht, o.a. met bordsituaties waarvan je moet aangeven welke stukken ongedekt staan, of aangevallen worden. Niet alleen nu, maar ook na een aantal zetten. Iedereen kan een gratis proefversie voor Android downloaden van mijn site. Voor de volledige versie vraag ik een tientje. Zo kan ik de kosten dekken, onder meer van de server. En uit principe vind ik dat softwaremakers betaald moeten worden voor hun werk.”

www.vanforeest.com/index.html
www.sheila.vanforeest.com/index.html
www.tiny.cc/schaakdocu

(bron: ComputerIdee nr 24)