sluizen

sluizen

Internet zonder advertenties

Websitebeheerders verdienen hun boterham voornamelijk met reclame. Om die reden staat internet er vol mee. Hebt u liever niet dat online adver­teerders u continu lastigvallen met knipperende banners? Blokkeer dan advertenties - op zowel uw computer, tablet als smartphone.

AIs u een site opent, komt u in veel gevallen allerlei reclame-uitingen tegen. Zo staan er vaak aan de boven- en zijkant van de tekst diverse adverten­ties (banners) waarop u kunt klikken. In veel gevallen zijn deze advertenties persoons­gericht. Wanneer u in Google onlangs hebt gezocht naar een nieuwe hoofdtelefoon, is de kans groot dat er reclame van een elektronicawinkel in beeld verschijnt met relevante aan­biedingen. Via allerlei maatre­gelen is het mogelijk om ervoor te zorgen dat online adverteer­ders uw surfgedrag niet meer monitoren. Als alternatief kunt u ook gewoon alle advertenties op websites blokkeren, zodat u surft in een schone en snellere browser. Afleidende adverten­ties krijgt u dan niet meer te zien. in de browser op uw pc gebruikt u hiervoor een han­dige plug-in en op uw mobiele toestel installeert u een app.

Voor het blokkeren van advertenties gebruikt u de plug­in Adblock Plus. Deze uitbreiding werkt het beste in de browsers Firefox en Chrome. Met laatstgenoemde browser surft u naar www.adblockplus. org, waarna u klikt op Installeer voor Chrome. Bevestig met Extensie toevoegen en merk op dat rechtsboven het logo van Adblock Plus verschijnt.
Voor Firefox geldt min of meer dezelfde pro­cedure. Open de website en klik op Installeer voor Fire­fox. Via Toestaan en Installeren voegt u de extensie aan de browser toe. In de knoppenbalk ziet u het rode logo vervolgens verschijnen. In Chrome ziet u direct hoeveel advertenties de plug-in blokkeert.
In Firefox dient u hiervoor "eerst op het juiste pictogram te klikken.

Wanneer Jan en alleman Adblock Plus installeert, is het voor websitebeheerders nagenoeg onmogelijk om nog geld te verdienen. Lastig, want u wilt natuurlijk dat uw favo­riete websites blijven bestaan. Ook de makers van deze popu­laire plug-in erkennen dit probleem. Voor online adver­teerders zijn er om die reden richtlijnen opgesteld om niet- opdringerige reclame-uitingen te ontwikkelen. Adblock Plus staat ‘rustige’ advertenties toe van bedrijven waarmee er afspraken zijn gemaakt. Overigens betalen bedrijven als Google, Microsoft en Amazon daar geld voor, zodat u deze advertenties nog op sommige plekken tegenkomt. Wilt u liever helemaal geen reclame meer zien? Klik op het rode pictogram en kies voor Opties (Chrome) of Filtervoorkeuren (Firefox). Via Lijst bekijken ziet u welke bedrijven er toe­stemming hebben van Adblock Plus om advertenties te tonen. Haal het vinkje weg voor Enke­le niet-opdringerige adverten­ties toestaan

3 Filterabonnement
Adblock Plus werkt met zogeheten filterlijsten waarmee uw browser ziet welke advertenties het moet nege­ren. Vindt u dat er alsnog veel reclame zichtbaar is? Mogelijk is dan niet het juiste filterabonnement actief. Open wederom de instellingen en kies welke filterlijst er is ingeschakeld. Wanneer u voornamelijk Nederlandse en bekende inter­nationale websites bezoekt, is het belangrijk dat er een vinkje staat voor de lijst EasyList Dutch+EasyList. Is dat niet het geval of bezoekt u veel websi­tes uit een vreemd taalgebied? Klik op de knop Filterabonnement toevoegen en kies in het uitrolmenu voor het gewenste filterabonnement. Op die manier lukt het bijvoorbeeld om reclame op Franse, Duitse of zelfs Chinese websites te blokkeren. Beves­tig als laatste met Toevoegen. Gebruik overigens niet te veel filterlijsten, want uw browser wordt hiervan trager.

4 Adblock Browser
Ook op uw smartphone en tablet hebt u tijdens het surfen last van reclame. Voor Android-toestellen bestaan er al enige tijd apps die u helpen om hinderlijke advertenties te weren. Voor de iPhone en iPad is dat pas sinds enkele maanden mogelijk. Open de applicatiewinkel op uw toestel en installeer de toepassing Adblock Browser. Zodra u de app opent, verschijnt er een korte introductie. Lees deze informatie rustig door. U gebruikt deze browser op dezelfde manier zoals u dat normaal gewend bent. Typ een webadres en geniet van een schone pagina zonder adverten­ties.     U voegt op een iOS-apparaat veel bezochte websites aan uw favorieten toe door onderaan op het ster­retje te drukken. Gebruik het pictogram met beide vierkant­jes om een nieuw tabblad in de browser te openen. Op een Android-toestel drukt u rechts­boven op het pictogram met de drie puntjes om alle opties te ontvouwen. De Android-versie is iets uitgebreider. Zo kunt u een priv├ęsessie openen waarbij Adblock Browser geen surf ge­gevens opslaat.

5 Instellingen
Net ais bij de desktopversie staat de mobiele app van zichzelf niet-opdringerige advertenties toe. U past dat desgewenst aan. Tik op een iPad of iPhone onderaan op het rode Adblock-pictogram en kies voor Instellingen. Op een Android-toestel drukt u hiervoor rechtsboven op het pictogram met de drie puntjes, waarna u kiest voor Instellingen. Ga naar Adblock Plus (iOS) of Advertentieblokkering (Android) en Acceptabele advertenties. Zet de schakelaar achter Sommige niet-opdringerige advertenties toestaan uit. Er zijn nog meer interessante instellingen beschikbaar. Ga maar eens een stap terug en tik het onderdeel Advertentieblokkering eens aan. Hier beheert u de actieve filterabonnementen. Het Nederlandse filter is in iOS standaard uitgeschakeld. Activeer hiervan de schakelaar. Fijn is dat deze browser ook extra veiligheid biedt. Ga wederom een stap terug en kies voor Meer blokkeringsopties. Via Tracking uitschakelen is het voor online adverteerders lastiger om uw surfgedrag te volgen. Verder blokkeert u naar eigen inzicht malwaredomeinen en sociale mediaknoppen. Maak een keuze en sluit het instellingenmenu.

6 Zoekmachine wijzigen
De zoekmachine van Adblock Browser in iOS is standaard DuckDuckGo. Voor veel lezers is dat wellicht een onbekende naam, maar in tegenstelling tot Google slaat deze zoekmachine geen gebruikersgegevens op. Uit privacyoverwegingen is dat natuurlijk gunstig, maar daarentegen zijn de zoekopties wel iets beperkter. Gebruikt u toch liever Google, omdat u deze zoekmachine gewend bent? Open de instellingen van deze app. Op een Apple-apparaat selecteert u bij Zoekmachine de optie Google. Er is nog een derde keuzemogelijkheid, namelijk Baidu. Dit is echter een Chinese zoekmachine, dus daar kunt u waarschijnlijk niet zoveel mee. In Android maakt Adblock Browser al standaard gebruik van Google.

Tekst: Maikel Dijkhuizen

2016  www.computeridee.nl