sluizen

sluizen

Saoedische geestelijke verbiedt schaken


Door: redactie − 22/01/16, 05:42

Een uitspraak van een Saoedische geestelijke heeft tot grote discussie geleid in de Arabische wereld. In een filmpje dat rondgaat op YouTube zegt de grootmoefti van Saoedi-Arabië dat de islam schaken afkeurt omdat het tijdsverspilling is en leidt tot rivaliteit en strijd onder de spelers.

  • Grootmoefti Abdulaziz Al-Sheikh.
Sjeik Abdulaziz Al-Sheikh beantwoordde vragen in een televisieprogramma waarin hij fatwa's, islamitische juridische adviezen, uitspreekt als antwoorden op alledaagse vragen van kijkers. De man oordeelde dat schaken onder gokken valt en dat het 'een verlies van tijd en geld is en een bron van haat en vijandigheid tussen spelers'.

De grootmoefti verwijst naar de koran waarin gokken, verdovende middelen en afgoderij verboden worden. Volgens de moefti leidt schaken ook tot geldverspilling omdat het de rijken rijker en de armen armer maakt.

Arabische twitteraars discussiëren over de religieuze motivatie van de Saoedische geestelijke. Hij zou schaken alleen maar verbieden omdat het een intelligent spel is. Anderen geven Al-Sheikh gelijk en zeggen dat schaken verslavend kan zijn en mensen afleidt van de dagelijkse gebeden. 

Advies

Volgens de Britse krant The Guardian is het onwaarschijnlijk dat er een Saoedische wet komt die schaken gaat verbieden. Het zal eerder in het rijtje komen van dingen als muziek, waar de geestelijken een afkeer van hebben. Het gaat meer om een advies dan een officieel verbod.

Na de islamitische revolutie in Iran werd schaken ook daar verboden, omdat het gezien werd als een gokspel. Ayatollah Rouhoullah Khomeini stond de schaaksport vanaf 1988 echter weer toe, onder voorwaarde dat er niet gegokt wordt bij het spel.